Voorlezen

Waarom voorlezen altijd een succesverhaal is

Het was deze week één van de leukste weken van het jaar: de voorleesweek. Welk kind houdt er nu niet van om te luisteren naar een spannend verhaal en daarbij heerlijk weg te dromen in de eigen fantasie. En het beste nieuws van allemaal? Uit onderzoek blijkt dat voorlezen niet enkel goed is voor de taal- en leesontwikkeling van kinderen, maar ook voor de sociaal-emotionele ontwikkeling en de schoolprestaties. Benieuwd? Lees er hier alles over! Of lees het voor aan je kind…

7 op de 10 Vlaamse ouders leest regelmatig voor aan hun kinderen. Bij kinderen onder de 5 jaar gaat het zelf om 9 op de 10 ouders. Een heleboel dus! Niet enkel de kinderen vinden het fijn wanneer hun ouders een verhaal voorlezen, ook de ouders genieten van dit moment. Maar voorlezen is niet enkel een gezellig moment tussen ouder en kind, het heeft ook nog heel wat andere voordelen!

“10 minuten per dag lezen is voldoende om ervoor te zorgen dat je kind met voldoende woordenschat aan de kleuterschool kan beginnen.”

Het positief effect van voorlezen op de taalontwikkeling en de woordenschat

Een eerste voordeel vinden we terug bij de taalontwikkeling en de woordenschat van de kinderen. Door voor te lezen uit diverse boekjes, komen kinderen in aanraking met een ander soort woordenschat dan bij het dagelijks taalgebruik. Tijdens het voorlezen maken ouders gebruik van woorden die rijker, veelzijdiger en complexer zijn dan bijvoorbeeld de taal die gebruikt wordt tijdens het spelen met speelgoed, het verzorgen, aan de tafel, … Ook kinderen reageren taliger bij voorleesmomenten dan op andere ogenblikken. Wist je zelfs dat ouders die vanaf de geboorte dagelijks één boekje voorlezen ervoor zorgen dat hun kind tijdens de eerste 5 levensjaren bijna 300.000 extra woorden leert kennen? Zo’n voorleesmoment hoeft niet veel tijd in beslag te nemen. 10 minuten per dag is voldoende om ervoor te zorgen dat je kind met voldoende woordenschat aan de kleuterschool kan beginnen. Daarnaast hoeven de boekjes ook niet complex te zijn. Zelfs prentenboeken zorgen ervoor dat kinderen 1,7 keer meer verschillende woorden leren kennen dan tijdens het voeren van een gewoon gesprek met de ouders.

“Ongeacht de moedertaal, het opleidingsniveau van de ouders of de socio-economische status van het gezin, kinderen die geregeld in aanraking komen met voorleesmomenten plukken daar de vruchten van.”

Voorlezen, de sociaal-emotionele ontwikkeling en de schoolprestaties

Uit onderzoek blijkt dat ouders het vaakst voorlezen aan hun kinderen vlak voor het slapengaan. Voorlezen als slaapritueel is een intiem moment tussen ouder en kind en zorgt voor rust en een gevoel van veiligheid. Daarnaast heeft het schenken van individuele aandacht aan je kind tijdens het voorlezen ook een positief effect op de emotionele ontwikkeling. Door het voorlezen van verschillende boeken, komen kinderen in aanraking met thema’s die op andere ogenblikken misschien niet zo snel besproken zouden worden binnen het gezin. Hierdoor treden ouders sneller in gesprek met hun kind over deze thema’s en leren de kinderen zich ook inleven in andere situaties. Dit resulteert dan weer in positieve effecten op de sociale ontwikkeling.

Maar hoe zit het dan met de link tussen voorlezen en betere schoolresultaten? Ongeacht de moedertaal, het opleidingsniveau van de ouders of de socio-economische status van het gezin, kinderen die geregeld in aanraking komen met voorleesmomenten plukken daar de vruchten van. Dit gedurende de volledige lagere school. Zo blijkt uit onderzoek dat kinderen waarvoor wordt voorgelezen op de leeftijd van ongeveer 10 jaar nog steeds een rijkere woordenschat hebben, een sterker leesbegrip en een hogere leermotivatie. Daarnaast hebben deze kinderen ook beter leren luisteren en hebben zij hun concentratievermogen meer getraind dankzij het voorlezen.

Hoe ouder het kind, hoe minder voorleesmomenten.

Ondanks de vele positieve effecten die voorlezen met zich meebrengt, valt het op dat van zodra kinderen zelf leren lezen, de voorleesmomenten afnemen binnen de gezinnen. Misschien is het een idee om op dat moment de kinderen te laten voorlezen voor de ouders of voor de jongere kinderen in het gezin? Of misschien is ‘kwispellezen’ iets voor jouw kind? Kwispellezen is een Nederlands initiatief waarbij kinderen voorlezen voor… jawel, een hond! Het idee dat erachter schuilgaat is dat huisdieren kinderen op hun gemak stellen waardoor het zelfvertrouwen om luidop te lezen en de leesvaardigheid vergroten bij de kinderen. Of deze voorleesmomenten ook een positief effect hebben op het taalbegrip bij de honden? Dat zal nog moeten blijken…. (Wie weet komen de sprekende dieren ooit nog terug!)

Wil je graag nog meer te weten komen over lezen? Check dan zeker de websites www.iedereenleest.be en www.lezen.nl .

Op zoek naar hulp bij het technisch, begrijpend of studerend lezen van je kind? Volg dan zeker deze blog voor meer tips of neem contact met me op. Ik help je graag verder! 

Deel deze post

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

LEES VERDER

Meer berichten

5 tips om te kiezen voor kwaliteitsvolle bijles

5 onmisbare tips om de juiste bijles te kiezen voor je kind

Het aantal organisaties die bijles aanbieden is gigantisch en neemt toe. Iedereen die graag bijles wil geven, kan zich bij deze organisaties aansluiten en aan de slag gaan. En daar schuilt meteen ook de keerzijde van bijles: door de vele digitale platformen die als paddenstoelen uit de grond schieten, kan iedereen zich vandaag bijlesleraar noemen. Ook mensen met weinig kennis van zaken. Hoe weet je nu als ouder welke bijlesleraar kwaliteit levert om je kind echt verder te helpen? Hoe kies je de juiste bijlespartner? Deze 5 simpele tips helpen je meteen op weg.

5 tips om een goede kleuterschool te kiezen voor je kind

Hoe kies je als ouder een goede kleuterschool voor je kind? En waarop moet je letten bij het kiezen van de geschikte kleuterschool? In dit blogartikel geef ik je enkele tips mee voor je eigen zoektocht. Want met een dochtertje van 16 maanden stond ook ik recent voor deze toch wel spannende keuze. We willen allemaal het beste voor ons kind, maar hoe ziet de beste kleuterschool er voor je kind nu uit?

Studiegewoontes aanleren

Daar zijn de goede voornemens weer: waarom slaagt je kind er maar niet in om die goede studiegewoontes vol te houden?

Een nieuw (school)jaar gaat traditioneel gepaard met een waslijst aan goede voornemens. “Dit semester ga ik écht van bij de start mijn cursussen goed bijhouden.” Klinkt dit jou ook bekend in de oren? Hoewel je hoopt dat je kind deze keer de waarheid spreekt, heb je toch wel je twijfels. “Eerst zien en dan geloven.” Hoe komt het dat je kind zo snel opnieuw hervalt in oude studiegewoontes? Én kan je hen helpen om die sterke studiegewoontes toch vol te houden?

Bijles en studiebegeleiding, een vak apart

Heel wat kinderen en jongeren kampen met leerproblemen. Uit angst om leerachterstand op te lopen, grijpen ouders terug naar studiebegeleiding of bijles. Maar de ene studiebegeleider is de andere niet. En ook het ene leerprobleem is het andere niet. In deze blogpost leg ik je uit waarom je soms maar het topje van de ijsberg ziet en hoe het komt dat studiebegeleiding een vak apart is.