Executieve functies bij tieners

Hebben jouw leerlingen in de klas moeite om hun aandacht bij de les te houden, hun emoties onder controle te houden of eraan te denken hun opdrachten op tijd in te leveren? Dat is niet abnormaal want bij tieners zijn hun executieve functies nog volop in ontwikkeling. Executieve functies zijn hersenprocessen die ervoor zorgen dat jongeren hun gedrag, gedachten en gevoelens zelf kunnen sturen. En dan komt daar ook nog eens de puberteit bij die zorgt voor een disbalans in het denken en voelen van de jongeren. Hoe pas je jouw lesgeven hier op aan? Hoe zorg je ervoor dat je leerlingen uitgroeien tot zelfstandige tieners die goed doordachte keuzes maken? Zijn dit vragen die jou als leerkracht ook geregeld wakker houden? Dan is deze workshop echt wat voor jou! 

We staan stil bij de executieve functies van je leerlingen in de klas. Je krijgt inzicht in de werking en de ontwikkeling van deze functies en je ontdek hoe je als leerkracht je leerlingen kan ondersteunen om verder te groeien in hun executief functioneren. De extra tips om met de puberteit om te gaan, krijg je er gratis bij! 

Doelstellingen

Je leert: 

  • wat executieve functies zijn en hoe deze voortdurend aanwezig zijn in jouw klas. 
  • waarom executieve functies belangrijk zijn voor de kinderen en voor jou als leerkracht. 
  • hoe executieve functies bij tieners in de puberteit ontwikkelen en wat je als leerkracht kan en mag verwachten van je leerlingen. 
  • hoe je sterke en zwakkere executieve functies kan herkennen bij jezelf als leerkracht en bij je leerlingen. 
  • hoe je aan de slag kan gaan binnen jouw klas met de executieve functies van je leerlingen. 

Doelgroep

Deze workshop is gericht op leerkrachten secundair onderwijs die de ambitie hebben meer te weten te komen over de executieve functies van hun leerlingen. 

Lesgever

Nel Labeeuw

Leerkracht - onderwijspedagoog - mama

Een aantal jaren geleden kwam ik tijdens een conferentie in aanraking met executieve functies en ontdekte de kracht ervan voor onderwijs en lesgeven. Ik ging mezelf volledig gaan verdiepen in dit onderwerp. Sinds 2018 geef ik opleidingen binnen dit thema en begeleid ik schoolteams om sterker te worden in de executieve functies bij hun leerlingen. Benieuwd naar één van mijn projecten? Bekijk dan zeker volgend artikel in Klasse. 

Executieve functies bij tieners uit het secundair onderwijs

Praktische informatie – 1 dag

Workshop 1

Workshop 2

Inbegrepen 

Prijs 

€ 180,00 p.p.

Let op: beperkte plaatsen!

Wens je een offerte om deze workshop te laten plaatsvinden in jouw school of organisatie?