Executieve functies bij lagere schoolkinderen

Heeft Lisa het vaak moeilijk met het onthouden van jouw instructie? Slaagt Bas er maar niet in om zijn hand in de lucht te steken wanneer hij een antwoord wil geven? Of raakt Pablo snel gefrustreerd wanneer je les wisselt van taal naar rekenen? Wat je ook probeert als leerkracht, je hebt het gevoel dat het gedrag van je leerlingen niet verandert? Dan is deze workshop echt wat voor jou! 

We staan stil bij de executieve functies van je leerlingen in de klas.  Executieve functies zijn hersenprocessen die ervoor zorgen dat kinderen hun gedrag, gedachten en gevoelens zelf kunnen sturen. Zo helpen executieve functies bijvoorbeeld bij het plannen, organiseren en uitvoeren van taken. Bij kinderen zijn deze functies nog volop in ontwikkeling waardoor het af en toe fout loopt in de klas. In deze workshop leer je er alles over en bekijken we samen hoe je als leerkracht je leerlingen kan ondersteunen en helpen bij de groei van hun executieve functies. 

Doelstellingen

Je leert: 

  • wat executieve functies zijn en hoe deze voortdurend aanwezig zijn in jouw klas. 
  • waarom executieve functies belangrijk zijn voor de kinderen en voor jou als leerkracht. 
  • hoe executieve functies bij lagere schoolkinderen ontwikkelen en wat je als leerkracht kan en mag verwachten van je leerlingen. 
  • hoe je sterke en zwakkere executieve functies kan herkennen bij jezelf als leerkracht en bij je leerlingen. 
  • hoe je aan de slag kan gaan binnen jouw klas met de executieve functies van je leerlingen. 

Doelgroep

Deze workshop is gericht op leerkrachten lager onderwijs die de ambitie hebben meer te weten te komen over de executieve functies van hun leerlingen. 

Lesgever

Nel Labeeuw

Leerkracht - onderwijspedagoog - mama

Een aantal jaren geleden kwam ik tijdens een conferentie in aanraking met executieve functies en ontdekte de kracht ervan voor onderwijs en lesgeven. Ik ging mezelf volledig gaan verdiepen in dit onderwerp. Sinds 2018 geef ik opleidingen binnen dit thema en begeleid ik schoolteams om sterker te worden in de executieve functies bij hun leerlingen. Benieuwd naar één van mijn projecten? Bekijk dan zeker volgend artikel in Klasse. 

Executieve functies bij kinderen uit het lager onderwijs

Praktische informatie – 1 dag

Workshop 1 

Workshop 2

Inbegrepen 

Prijs 

€ 180,00 p.p.

Let op: beperkte plaatsen!

Wens je een offerte om deze workshop te laten plaatsvinden in jouw school of organisatie?