5 tips om te kiezen voor kwaliteitsvolle bijles

5 onmisbare tips om de juiste bijles te kiezen voor je kind

Het aantal organisaties die bijles aanbieden is gigantisch en neemt toe. Iedereen die graag bijles wil geven, kan zich bij deze organisaties aansluiten en aan de slag gaan. En daar schuilt meteen ook de keerzijde van bijles: door de vele digitale platformen die als paddenstoelen uit de grond schieten, kan iedereen zich vandaag bijlesleraar noemen. Ook mensen met weinig kennis van zaken. Hoe weet je nu als ouder welke bijlesleraar kwaliteit levert om je kind echt verder te helpen? Hoe kies je de juiste bijlespartner? Deze 5 simpele tips helpen je meteen op weg.

“Fysieke bijles leidt tot betere leerprestaties en is 3 keer sterker dan online bijles.”

Kies je voor online of fysieke bijles?

Er gaat niets boven de fysieke begeleiding van je kind. Nochtans zit online bijles in de lift door het afstandsonderwijs tijdens corona: je kind hoeft zich niet te verplaatsen en kan de bijles gewoon volgen van achter de computer. Heel erg handig, zo lijkt op het eerste gezicht.  Maar onderwijswetenschappers Matthew Kraft en zijn collega’s stellen vast dat fysieke bijles tot betere leerprestaties leidt en 3 keer sterker is dan online bijles. De aandachtsspanne van je kind voor een scherm is namelijk zeer beperkt. Hoe groot is de verleiding om eventjes Youtube open te klikken? Je kind is sneller afgeleid waardoor de bijles aan effect verliest. Mocht digitaal inderdaad het wondermiddel zijn, dan zaten onze kinderen al lang niet meer in de klas. De coronacrisis of organisaties zoals Bednet tonen aan dat digitaal afstandsonderwijs een noodoplossing kan zijn om leerachterstand te voorkomen, maar dé oplossing bij uitstek is het helaas niet. Online bijles klinkt dus aantrekkelijk, maar je kind is beter geholpen bij fysieke begeleiding. Hoe klassiek dit ook mag klinken.

Kies je voor bijles in een opleidingscentrum of bijles aan huis?

Fysieke bijles in een opleidingscentrum maakt het bovendien mogelijk om al het studiemateriaal op één locatie te gebruiken. Als een bijlesleraar naast een vakinhoudelijk probleem ook een ander leerprobleem of -stoornis ontdekt bij je kind, is het nodige materiaal of de begeleider in de buurt om hier onmiddellijk op in te spelen. Bijles aan huis vormt dan weer een oplossing als je kind de verplaatsing naar een centrum niet kan maken bijvoorbeeld door medische problemen. Hou er dan wel rekening mee dat de bijlesleraar transportkosten kan aanrekenen. Vergeet dit dus zeker niet na te vragen, zodat je niet voor verrassingen komt te staan

Expertise van de bijlesleraar?

In een eerder blogartikel over de reden waarom bijles een professionele aanpak vereist, kon je al lezen hoe belangrijk de ervaring van de leraar is voor het geven van bijles. Als je kind het moeilijk heeft met een vak, wijst dit niet automatisch op een vakspecifiek probleem. Soms ligt een dieper probleem aan de basis. Zoals Flo* die in eerste instantie bijles voor Frans volgde omwille van haar mindere cijfers, maar eigenlijk kampte met een foute studiemethode. Begeleiders met ervaring leggen snel de vinger op de wonde waardoor ze de aanpak tijdig kunnen bijsturen. Het overdragen van kennis is een kunst: het vraagt zowel inzicht in het ontwikkelingsniveau van je kind als aandacht voor eventueel achterliggende en onderliggende problemen die niet van bij het begin aan de oppervlakte komen. Je kiest dus best voor iemand die voldoende professionele ervaring heeft en vertrouwd is met leerproblemen en leerstoornissen.

Ervaring met basis-, secundair- of hoger onderwijs?

Het eerste wat opvalt als ik lesgeef aan kinderen uit het basisonderwijs, jongeren uit het secundair onderwijs of studenten uit het hoger onderwijs? Hun leefwereld is totaal anders. Studenten zijn voor een groot deel zelfstandig waardoor ze minder hulp nodig hebben bij hun taken. Lagereschoolkinderen daarentegen moet je dan weer bij de hand nemen omdat ze nog niet voldoende zelfsturing hebben of kunnen plannen. Zoek je een geschikte bijlesleraar voor je kind? Ga dan op zoek naar iemand die ervaring en voeling heeft met de ontwikkelingsfase van je kind zodat hij of zij dit kan meenemen in de begeleiding.

“Kinderen die een goede band hebben met hun leraar presteren beter, gaan liever naar school en voelen zich beter op school.”

Kies je telkens dezelfde bijlesleraar of bijleshoppen?

Is de bijlesleraar die deze week je kind ondersteunt nog dezelfde van vorige week? Dit lijkt misschien banaal, maar mag niet over het hoofd worden gezien. Het is belangrijk dat je kind telkens hulp krijgt van dezelfde persoon. De bijlesleraar houdt de voortgang van je kind goed in de gaten en zorgt voor een gelijke aanpak. Na verloop van tijd weet hij of zij wat werkt bij jouw kind en wat niet. Als je kind elke week een andere bijlesleraar krijgt, brengt dit het leerproces in gevaar, kan dit voor verwarring zorgen en zal je kind niet de vooruitgang boeken waar je van meet af aan op gehoopt had. Daarnaast is de band die je kind opbouwt met de leraar heel belangrijk. Uit onderzoek van John Hattie blijkt dat kinderen die een goede band hebben met hun leraar beter presteren, liever naar school gaan en zich beter voelen op school. Ga niet over één nacht ijs bij je keuze voor een bijlesleraar maar ga voor iemand waar je kind houvast aan heeft en zich goed bij voelt.

 📌 Ben jij op zoek naar bijles voor jouw kind? Ontdek wat Edubrein voor jou kan betekenen of neem contact met me op.

(*) fictieve naam


Bronnen:

  • Kraft, M., List, J., Livingston, J. & Sadoff, S. (2022). Online Tutoring by College Volunteers: Experimental Evidence from a Pilot Program. AEA Papers and Proceedings, 112:614-18. 
  • Hattie, J. (2014) Leren zichtbaar maken. Abimo Bazalt.
LEES VERDER

Aanbevolen voor jou